Digital lagring av dina foton
När vi nu tagit steget från det analoga så kan man ta tusentals bilder på semestern och massvis med exponeringar på ett och samma motiv - utan att bli ruinerad på kuppen.
Observera: Detta är en lite äldre artikel, skriven för ett par år sedan, men de flesta saker som artikeln tar upp är ändå aktuella än idag.
Idag sitter de flesta av oss med en dator fylld till bredden med foton från semestrar och högtider sedan det investerades i den där digitala kameran.
Vanligtvis så kanske man inte lagt de där timmarna som man hade tänkt för att strukturera upp alla foton i mappar utan de ligger fortfarande lite här och där med kryptiska namn.
Sedan händer en dag det där som inte får hända. Datorns hårddisk kraschar eller så blir den bärbara datorn stulen och den där säkerhetskopieringen som varit planerad de senaste åren har helt enkelt inte blivit av…
Detta scenariot har jag fått återberättat otaliga gånger, så tanken är att den här artikeln skall inspirera er att få tummen ur och göra något åt situationen innan det är för sent.
Backup
Det finns idag en uppsjö olika tjänster som erbjuder en säker lagring av dina foton och flera av dessa erbjuder även många kringtjänster när bilderna väl ligger uppladdade. Jag valde efter mycket testande till sist fototjänsten Flickr och den kommer användas som exempel i den här artikeln.
Oavsett vilken tjänst ni väljer så är det ett stort steg framåt mot målet att få ordning på sina foton och kunna sova tryggt med vetskapen om att det finns en säker backup ifall något skulle hända. Jag har själv lärt mig av mina misstag (och vänner och kollegors). Jag vet i ärlighetens namn inte heller om inte övergången till det digitala till och med gjort det enklare att begå misstagen. För visst är det mycket lättare hänt att råka radera en mapp på datorn än att elda upp ett album som står i bokhyllan?
Innan digitalkameran fanns i min ägo så hade jag alla mina framkallade negativ insatta i en pärm och de flesta foton var insatta i fotoalbum. Jag visste var de fanns, men risken att det skulle bli en eldsvårda som skulle förvandla dem till en liten hög av aska fanns alltid.
Usch, jag kan få en klump i magen bara av tanken på att alla mina förevigade minnen skulle kunna försvinna på ett ögonblick men hur ofta gjorde jag dubbla kopior på mina foton och förvarade dessa kopior på ett säkert ställe? Ytterst sällan. Idag tags det dessutom så väldigt många fler foton än vad vi gjorde när man behövde betala för framkallning och kopior, så det är hög tid att ta tag i problemet. De av er som tagit ett steg i rätt riktning har kanske kopierat sina foton till CD-skivor, minneskort eller till en extern hårdisk. Men hur ofta görs detta? Bara bilderna från den senaste semestern skulle ju vara förödande att bli av med, eller hur? Och, oavsett vilka media man lagrar dem på så är de lika sårbara som fotoalbumen om något händer i hemmet.
What to do? Jo, du skall lagra kopior på bilderna på något tryggt ställe långt från hem, tända ljus och efterfesten (du vet den med ett glas balanserande på datorn innehållande ALLA dina foton).
Nu har vi betat av så väl riskerna i hemmet och ett par old school-lagringsalternativ, så låt oss hoppa fram till nutid och bekanta oss med lite modernare alternativ; modeflugan som landat och inte lär lämna oss på ett bra tag: “The Internet”.
Lagra foton online
Det finns idag, som sagt, ett flertal tjänster för att lagra dina foton på någon server så de inte enbart ligger på din dators hårdisk. Hos flera av dessa tjänster så får du dessutom tillgång till smidiga alternativ att presentera utvalda foton för släkt och vänner. Personligen så var backup-syftet det mest primära, även om möjligheten att presentera fotona på ett smidigt sätt var intressant i vissa lägen. Jag har testade ett flera olika fototjänster och sammanfattat så sökte jag en tjänst som skulle vara
- smidigt att ladda upp fotona till och jag skulle kunna ladda upp stora mängder på en gång utan att sitta vid datorn och vakta.
- en etablerad tjänst så jag inte skulle behövde flytta mina foton ifall tjänsten lades ner.
- ett alternativ med ett frikostigt utrymme så att jag kunde ladda upp så stora originalfiler som möjligt.
- prisvärd, med tanke på att jag kommer behöva betala för tjänsten många år framöver.
- göra det enkel att kategorisera mina foton i privata eller publika album.
Flickr
Jag valde till sist tjänsten Flickr som har ett stort och engagerat community som gör det möjligt för användare att skapa och använda sig av diskussionsgrupper samt kommentera bilder och videoklipp. Flickr-tjänsten lanserades 2004 av det kanadensiska företaget Ludicorp, men togs över av amerikanska Yahoo! år 2005. Idag får det nog ses som en av de mest omtalade online-tjänsterna för fotografer och fotointresserade. Förutom att du får organiserat dina foton och en säkert backup så har Flickr många bra kompletterande funktioner
- Du kan få dina bilder framkallade på papper eller sätta ihop en fin kalender.
- Du kan enkelt publicera dina bilder på din hemsida/blogg.
- Du kan få placerarat dina bilder på en världskarta (beroende på vart du tagit dem).
- Du kan “tagga” dina bilder med sökord för att enklare hitta dem.
- Andra Flickr-medlemmar kan skriva kommentarer på dina bilder (du kan själv välja att begränsa vem som får göra det)*.
* Flickr har en rad möjligheter till integritetsskydd för att ge dig kontroll över de foton du publicerar genom tjänsten. Publika foton kan ses av vem som helst, och privata kan ses endast av din familj och vänner. För att någon ska kunna se dina privata foton måste den först öppna eget Flickr-konto. När denne någon väl är på Flickr, måste du lägga den som en av dina kontakter och beteckna dem som “familj” eller “vän”.
Några grundfunktioner hos Flickr när det gäller sortering av dina uppladdade foton:
- Flickr låter dig organisera dina foton i något de kallar för set. Sets är som mappar eller fotoalbum, där du kan placera alla sammanhörande foton. Du har helt fria händer när det gäller hur du organiserar dina foton. Exempelvis så väljer du att sortera dem utifrån händelser, tex “Semestern i Rom” som innehåller alla foton som togs under resan. Eller så väljer du mer generella som: personer, platser, saker.
- Sedan finns något som kallas för collections (samlingar). En collection kan i sin tur innehålla flera sets eller andra collections. Jag har valt att skapa en collection för varje år “2001”, “2002” osv. Där har jag sen lagt alla sets från de åren. Det finns säkert andra kreativa lösningar på detta, men det passade mig bra.
- Du kan välja att använda sk taggar för att märka upp dina och andras material vilket underlättar vid sökning. Tex, “namnet på personen på bilden”, “årstiden” eller kanske “färgton”.
Oavsett om du väljer att placera bilderna i set eller collections så är detta enbart ett sätt att märka upp (tagga) alla bilder som finns uppladdade. Det är inte som på din dator där du “fysiskt” väljer att flytta bilderna till en speciell mapp. Detta gör att samma bild kan ligga i flera olika sets. Tex så kan du samla alla “fiskebilder” i en och samma mapp och presentera för dina olyckliga vänner som föddes utan den fiskelycka du själv besitter. De får sen en adress till fotoalbumet att gå till och där kommer alla nya fiskar dyka upp i takt med att du taggar dem.
Att skapa ett Flickr-konto
En sak som tyvärr är lite omständligt med att komma igång med Flickr är att du måste ha ett Yahoo!-email. Den enkla förklaringen är att Yahoo! idag äger Flickr och vill därför att du registreras hos dem . Är det så att du hellre vill ha din vanliga epost-adress associerad med ditt Flickr-konto kan du, när du väl är medlem, lägga till den istället. Flickr har två typer av medlemskap:
- Ett begränsat gratiskonto. Där är det begränsat till att lägga upp 100 MB bilder per månad, och endast de 200 senast tillagda fotona visas. Du är även begränsad till att dela ut de lågupplösta versionerna av foton. Med ett gratiskonto kan du organisera dina foton i upp till 3 olika set (album).
- Ett Pro-konto som kostar pengar. Där kan du ladda upp obegränsat antal foton (upp till 10 MB/foto), organisera ett obegränsat antal set (album). Du har möjlighet att arkivera den högupplösta ursprungliga versionen av fotona, få statistik på ditt konto och stöd för HD-kvalité på de videos du laddat upp. Ett Flickr Pro-konto kostar $25 per år.
Efter registering är det dags att börja ladda upp dina bilder
Det finns tre olika sätt:
- Har du endast ett fåtalet bilder börjar du lämpligast under upload your first photos .
- Har du massa foton så är det smidigare att använda sig av programmet Flickr Uploadr . Det är ett litet program du installerar på din dator (finns både för PC och Mac). På så sätt kan du enkelt välja att ladda upp hela mappar med foton på en gång genom ett enkelt gränssnitt.
- Har du redan något bildhanterings-program som tex Aperture , Lightroom eller iPhoto så finns det oftast en knapp för att med ett klick ladda upp valda bilder direkt till ditt Flickr-konto.
Kreativa sajter som söker på Flickr
Att söka bland foton på Flickr är enkelt gjort, men det finns ändå finns vissa begränsningar. Men som tur är har några utvecklare hittat kreativa lösningar på det problemet. Nedan finner ni länkar roligare alternativ än Flickrs egna sökning.
- Findr — Via Findr söker man efter bilder med taggar. Väldigt tomt från början, men gör en sökning så fylls det snabbt upp med material.
- Flickr Related Tag Browser — Ett snyggt och häftigt sätt att söka efter bilder via Flickr.
- Wunderstock — Sök efter bilder som är public domain eller har en CC-licens som får användas med länk.
- Colrpickr — Söker på foton efter färgskala som enkelt väljs ut från en färgpalett.
- Multicolr — Ett till färgskale-alternativ där det finns möjlighet att ange upp till 10 olika färgskalor.
- Retrievr — Ytterligare en sökfunktion med hjälp av en färgpalett.
- bubblr — Här kan du själv lägga till pratbubblor och skriva in en rolig text till de foton du hittar
- Wallpapr — Här är det utsorterat så du endast söker på bakgrundsbilder (Wallpaper). Välj hur många som ska visas 20, 40 eller 100.
Fler fototjänster
För den som av någon anledning inte tycker Flickr verkar passa dem så finner ni fler bra alternativ nedan:
- Picasa — Googles tjänst.
- Diino
- Photobucket
- Shutterfly
- Smugmug
Lycka till med nästa steg i ditt digitala liv!