Hur fungerar domäner med å, ä och ö i praktiken?
IDN-domäner kallas de domäner som innehåller andra tecken än de klassiska a‑z och siffror. För oss i Sverige är det givetvis rätt intressant eftersom vi har våra egna svenska tecken å, ä och ö och tänka på i många ord. Det vanligaste är att man helt enkelt plockar bort prickarna på å, ä och ö – men det finns även möjlighet att använda den riktiga termen i domännamnet, så vi tänkte kika på hur det fungerar i praktiken.
På Republic satte vi nyligen ihop ett par tips och några goda råd för de som arbetar med gränssnittsdesign. Det är ett ämne som blir mer och mer populärt, men samtidigt finns det många som inte riktigt har greppat koncepten så vi hoppas att den lilla sajten kan komma till användning när man börjar brottas med GUI-frågor.
Med eller utan prickar?
Vi registrerade de båda domänerna granssnittsdesign.se och gränssnittsdesign.se för ett tag sedan och tänkte att de skulle komma väl till pass för denna sajten. Det absolut vanligaste valet är att man använder domänen “utan prickar” som huvuddomän men ser till att den andra också fungerar och skickar folk vidare till huvuddomänen.
Däremot kändes detta som ett bra tillfälle att se hur en domän med svenska tecken klarar sig på egen hand så vi valde att göra tvärt om. Vi valde gränssnittsdesign.se som huvudomän och säkrade upp med att göra en redirect från den andra domänen — det visade sig inte vara helt problemfritt rent praktiskt.
Olika sätt att koda ett domännamn
Eftersom DNS-systemet inte har stöd för internationella tecken så används där något som kallas för puny-kod när man refererar till sådana domäner. I vårt fall blir denna xn--grnssnittsdesign-wnb.se och representerar alltså gränssnittsdesign.se — denna kan komma till användning vid redirects men är även det som visas upp i webbläsaren i en del fall, men det kommer vi till nedan. Webbsidan idnkonverterare.se är en svensk sida för att konvertera IDN-domäner fram och tillbaka.
I vissa fall kan du även behöva URL-koda din domän, då kan du kan exempelvis använda Eric Meyers konverterare för att URL-koda din address.
Redirects
Här är en liten sammanställning på vad vi märkte som fördelar och nackdelar med att använda en så kallad IDN-domän iställer för en vanlig. För att få ompekningen att fungera fick vi köra lite klassisk trial and error:
Redirect med hjälp av .htaccess fungerar inte:
Redirect 301 / http://gränssnittsdesign.se/ # fungerar inte
Redirect 301 / http://xn--grnssnittsdesign-wnb.se/ # fungerar inte
Redirect 301 / http://gr%C3%A4nssnittsdesign.se # verkar fungerar ibland...
Vad fungerar då?
Bättre verkar det med mod_rewrite och URL-enkodade domännamn:
RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?granssnittsdesign\.se/$ [NC]
RewriteRule ^ http://gr%C3%A4nssnittsdesign.se [R=301,L]
Du kan också göra en redirect i PHP om du vill, där vekar det puny-kodade domännamnet fungera bäst:
Header( "HTTP/1.1 301 Moved Permanently" );
Header( "Location: http://xn--grnssnittsdesign-wnb.se/" );
Svenska domäner i praktiken
I Firefox, Safari och Chrome skickas man vidare till gränssnittsdesign.se, men i Internet Explorer 7, 8, 9 och 10 skickas man istället till den puny-kodade domänen http://xn--grnssnittsdesign-wnb.se/ vilket fungerar men ser väldigt trist ut. Detta kan nog vara en dealbreaker för många.
Internet Explorer 6 klarar inte av domäner med svenska tecken alls, men det är knappast ett problem längre.
Förutom problemen ovan så blir det problem i vissa socaila media så som på Facebook och Twitter. På Facebook ändras domännamnet i många fall om till http://xn--grnssnittsdesign-wnb.se/ men fungerar ändå. På Twitter kan det bli problem i och med att många använder tjänster som gör kortversioner av URL:en och att dessa i sin tur då inte klarar av de svenska tecknen.
Hur påverkar de svenska tecknen sökresultat och rankning på Google?
Det är många så kallade SEO-specialister som undrat över detta och slutsatsen verkar i alla fall vara att det inte är negativt rent rankningsmässigt att använda svenska tecken. Däremot kan omskrivningsproblemen ovan vara lite problematiskt för många.
Så, vad skall man välja?
Slutsatsen är nog att domäner med svenska tecken fungerar “helt ok” i många fall, men att det framförallt skulle behövas lite bättre stöd i Internet Explorer om en stor del av webbplatsens besökare använder denna browser innan det känns som ett klockrent alternativ.
Att webbtjänster som Facebook och Twitter kan ha lite problem kan också påverka valet beroende på vilken typ av sajt det handlar om. Men i de flesta fall fungerar det bra, även om det kan se lite trist ut med en puny-kodad domän i länktexter eller i adressfältet.