
Typografi på webben
När man designar för webben så använder man stilmallar (CSS) för att bestämma vilka typsnitt som skall användas. Detta fungerar ungefär som en stilmall i Indesign eller Word. Den stora skillnaden mellan att exportera en typograferad PDF och att visa upp en webbsida är att man bara kan använda typsnitt som finns på den datorn som visar upp webbsidan medan en PDF kan baka in typsnittsinformationen i dokumentet.
Detta har gjort att man under många år var begränsad till att använda något av de typsnitt som man visste fanns installerade på alla datorer för att kunna förutsäga hur resultatet skulle bli. Sedan en tid tillbaka kan man däremot använda en rad olika typsnitt även på webben.
De klassiska webbsäkra typsnitten
Listan med typsnitt är ganska kort och innehåller typsnitt som många av er säkert känner igen från olika ställen:
- Arial
- Verdana
- Courier
- Georgia
- Times New Roman
- Verdana
Detta var länge en av de allra största skillnaderna mot att jobba med analoga media där man alltid haft tusentals typsnitt att välja mellan och där man kunnat spela med storlekar, kerning och vikter i många år.
Olika metoder för att använda andra typsnitt
För att komma runt problemet har det under åren hittats på en rad med olika tekniker för att komma runt detta.
Alla rubriker (och i viss mån även brödtext) gjordes som bilder i Photoshop. Den här metoden ger estistiskt bra resultat men det krävs en massa manuellt arbete och det går inte att markera texten för att exempelvis kopiera den. Det är också långt ifrån optimalt för sökmotorer som skall indexera materialet.
Det togs fram olika tekniker för att generera rubriker (antingen som bilder eller i Flash från rubriktexten) och sedan byta ut textern när sidan laddades. Detta var ett bra steg på vägen, men krävde att enheten hade stöd för antingen Flash eller Javascript och kunde i vissa fall även leda till en så kallad Flash of Unstyled Content.
Om ni är intresserade av lite webbhistorik kan ni kolla upp följande tekniker:
- Fahrner Image Replacement
- sIFR
- Cufón
Speciella typsnittsfiler. Redan 1997 så lanserade Microsoft något som heter Microsoft Web Embedding Fonts Tool (WEFT) som skapade typsnittsfiler i formatet EOT. Programmet gjorde det möjligt att använda specialla typsnitt i Internet Explorer, men detta fungerade alltså endast i IE.
Vissa av metoderna ovan är bättre än andra, men alla har även sina nackdelar. Som tur är går tekniken framåt och idag är vi på god väg mot att kunna jobba med samma typografiska möjligheter som vi haft i den analoga världen sedan länge…
Typsnitt som en webbtjänst
Sedan ett par år tillbaka har det varit tekniskt möjligt att länka in typsnitttsfiler via CSS för att visa upp andra typsnitt än de som är installerade på den dator som används för tillfället. Däremot var det inte förrän ganska nyligen som det blev möjligt ur licenssynpunkt att använda kvalitetstypsnitt på samma sätt.
Först och främst var det tack vare webbaserade tjänster som Typekit och FontDeck som agerar som en mellanhand mellan typsnittsbolagen och webbsidorna. Detta innebär att exempelvis Typekit har ett av tal med typsnittstillverkaren och sedan erbjuder deras typsnitt till alla webbproducenter via en abonnemangsform, du prenumererar helt enkelt på typsnitt till din webbplats.
Den största skillnaden är också att i de flesta fall så ligger inte typsnittsfilen på din server utan det är något som laddas direkt från Typekit för att komma runt priatkopiering och licensproblem.
Några typsnittstjänster för webbtypsnitt:
- Typekit, nu uppköpt av Adobe (laddar typsnitt mha både JavaScript och CSS)
- Fontdeck (laddar typsnitt genom endast CSS)
- Fonts.com by Monotype Imaging
- Google Web Fonts (laddar typsnitt genom CSS eller JavaScript)
Typsnittsformat för framtiden
Det finns även ett nytt format som heter Web Open Font Format (WOFF) och som är ett öppet format för webbtypsnitt. Det finns en del typsnittsbolag som redan nu erbjuder sina typsnitt som WOFF, men både webbläsarstöd och utbud är fortfarande ganska magert. WOFF kan även innehålla metadata om typsnittet så att det kan anpassas för skärm.
Däremot är detta något som säkert kommer få stort genomslag under den kommande tiden då detta gör det möjligt att både köpa loss riktigt bra typsnitt som är anpassade för skärm från seriösa tillverkare och ha alla filer på en egen server (och därigenom då ta bort tredjepartsberoendet). WOFF har alltså inbyggd licenshantering så att säga, så även om du laddar hem typsnittsfilen så fungerar den bara på den webbplatsen som den är licensierad för.
Rent tekniskt så är en font i WOFF en TrueType eller OpenType font paketerad i ett komprimerat format.
En av de typsnittstillverkare som legat långt fram länge vad det gäller WOFF är Font Shop som har många webbtypsnitt i sin katalog men även lanserat typsnitt speciellt gjorda för mobilskärmar med en licensmodell som gör det möjligt att använda typsnitten i appar som distribueras via App Store och liknande scenarios.
Fritt fram?
Njea, det finns fortfarande ett par olika faktorer som gör att det inte går att blanda hur många olika typsnitt som helst på samma sida. Den största anledningen är prestanda, både vad det gäller laddningstider och hur snabbt sidan ritas upp.
Varje typsnitt som inkluderas måste laddas hem till webbläsaren innan det kan användas, précis som varje bild måste laddas hem innan den kan visas upp i sin helhet. Fler typsnitt ger alltså längre laddningstider och segare webbsidor.
Äldre datorer kan också ha prestandaproblem vad det gäller att köra mycket JavaScript på en gång och laddar man en massa typsnittsfiler via JavaScript så kan det påverka den totala prestandan på webbplatsen. Så, précis som men så mycket annat, är det alltid en avvägning mellan utseende och prestanda där man kommer långt med sunt förnuft (och genom att testa resultatet i olika webbläsare).
“Vertikal rytm”
Det är ganska vanligt att man använder en gemensam baslinje när man jobbar med typografi, så att rubriker, kolumner och tabeller alla håller samma baslinje. (En rubrik kanske lägger beslag på 1,5 rader brödtext och har 0,5 rader marginal så att rubriker och brödtexten alltid hamnar på samma baslinje).
Detta går även att åstadkomma på webben, även om det ställer lite högra krav på både designer och utvecklare. Detta tror jag personligen är saker som kommer spela allt större roll ju mer vi läser på skärmen då det är något vi är vana vid från böcker och tidningar.
Effekter
Det finns så kallade JavaScript-lösningar som gör det möjligt att ganska enkelt kontrollera många olika typer av effekter på typsnitten. Den mest kända är troligen lettering.js som är en plug-in för jQuery.
Förhöjd läsupplevelse
Det finns även tjänster som förhöjer läsupplevelsen på webben genom att ta innehållet på sajten och visa upp det i en minimalistisk vy med stort fokus på typografi och avsaknad av reklam och andra störande element. Kolla in Instapaper och Readability för två bra exempel. (Båda finns även som app för en skönare läsupplevelse på din iPhone eller iPad.)
E‑böcker och tidningar
Förutom dessa tjänster satsas det stort på olika typer av e‑böcker, magasin och tidningar just nu.
I USA har Amazon släppt en läsplatta som heter Kindle och som helt enkelt är en digital platta som kan visa upp olika e‑böcker som man köpt på Amazon.com. Den stora fördelen med Kindle jämfört med exempelvis en iPad är att skärmen är matt, vilket betyder att den upplevs mycket mer likt en pappersbok och fungerar mycket bättre att läsa på i solljus.
Magasin och interaktiva tidningar på iPad och Android-plattor är också något som skjutit i höjden på sistone. Kolla exempelvis in tidgningen Wired på iPad för ett bra exempel på hur man kan kombinera ett magasin och interaktiva komponenter som ett komplement till papperstidningen.
Tips
Kolla hur det typsnittet som du valt ser ut i olika storlekar i olika webbläsare, det kan vara väldigt stor skillnad på 12px och 13px i exempelvis Internet Explorer 8 — så det kan vara värt att dubbelkolla och laborera lite med olika storlekar för att få fram bästa tänkbara resultat.
Det är skillnad på ett typsnitt i webbformat och ett typsnitt som är anpassat för webben. De mest lämpade typsnitten är omgjorda för att se extra bra ut på skärmar, och dessa är givetvis att föredra om möjligheten finns jämfört med ett typsnitt som bara är omkonverterat till webbformat.
Länkar
Historik
- Flash of Unstyled Content
- Microsoft Typography — Font Embedding for the Web
- Revised Image Replacement
- Fahrner Image Replacement (FIR)
- sIFR
- WOFF
Typsnittsleverantörer
Andra tjänster och lite inspiration
Relaterade artiklar
- Artikel