Gränssnitt

Ett gränssnitt är ett verktyg för att hantera ett system. De tidigaste gränssnitten bestod bara av en grön blinkande markör på skärmen, där användaren förväntades skriva in ett lämpligt kommando.

Snabbspolar vi fram till nutid har vi grafiska gränssnitt som låter oss scrolla, zooma, svepa och interagera med systemet via lätta fingertoppsrörelser. Men oavsett hur snygga och fiffiga tekniska lösningar man kan bygga idag kvarstår grundprincipen – att låta användaren utföra sina uppgifter med minsta möjliga motstånd. Oavsett om det gäller att hitta öppettider för en butik eller bestämma var på lastplanen en container med kläder skall placeras.

Vi har bl. a skapat gränssnitt och ikoner för komplexa system med hundratals ikoner, som exempelvis Logicas portaler Raindance och Kundreskontra, designat gränssnitt för SonyEricssons kampanjer med touchscreen-kiosker i butik, och byggt system som låter KappAhl optimera sin containerhantering på lastcentralen.

Gränssnittsdesign för webben

Idag ställs det helt andra krav på ett webbaserat gränssnitt jämfört med bara ett par år sedan. Nuförtiden används webben lika ofta på telefoner och plattor som på vanliga datorer. Vi har byggt webbgränssnitt sedan webbens stenålder, och har även arbetat med touchscreens ända sedan de först dök upp på marknaden.

Gränssnittsdesign för touchscreen

Touchscreens fick sitt stora genombrott med lanseringen av iPhone och liknande smarta telefoner, även om tekniken i sig är betydligt äldre. Det finns många olika typer av skärmar och teknik bakom, och alla har sina för- och nackdelar när det gäller betraktningsvinkel, ljusstyrka och hur man interagerar med dem.

Case Study: Design av touchscreen-interface för brandbilar

Autokaross i Floby bygger skräddarsydda räddningsfordon utrustade med den senaste tekniken. Fordon som används av nöjda kunder i hela norden. Republic har tillsammans med företaget Martinsson Elektronik tagit fram en modern manöverpanel med touchscreen-teknik för att styra saker i en brandbil som pumpmotor, vattentillförsel, extrabelysningar osv.

Läs mer om detta uppdraget under Kundcase »

Tillbaka