Smarta Fabriker

Webb och illustrationer för den smarta fabriken

Tillsammans med Göteborgs Tekniska College (GTC) har vi under våren 2017 arbetat med ett projekt som heter Smarta Fabriker.  Under arbetsnamnet döljer sig både en fabrik med riktiga industrirobotar, virtuell verklighet (VR), förstärkt verklighet (AR) och en massa andra intressanta initiativ.

Göteborgs Tekniska College och partners

Förutom GTC som driver projektet så finns en rad samarbetspartners som gör projektet möjligt. Det är en rad både tunga och intressanta svenska bolag med så som Chalmers, Universeum, ABB, Volvo, SKF, Stora Enso och ÅF som bidrar med resurser, innehåll och kompetens.

Den smarta fabriken tar form

Projektet syftar framförallt till att inspirera och utbilda dagens unga om vad det innebär att jobba inom industrin idag, när det handlar om robotar, digitalisering och ny teknik snarare än den klassiska bilden av någon som står vid ett löpande band och manuellt monterar fysiska objekt.

Ett samarbete mellan skola och näringsliv och en plattform för att skapa kompetens och sprida kunskap om industriell digitalisering. Projektets mål är att med studenter, handledda från företag, bygga två minifabriker.

Det häftiga är att projektet även bygger upp en riktig liten fabriker med industrirobotar, automatisering och allt som hör till dagens smarta fabrik.

Idag står fabriken på Lindholmen men det går även att beskåda och jobba med fabriken med hjälp av VR, AR och genom att använda kameror och funktioner i vanliga mobiltelefoner. Planen är att konceptet skall ställas ut på både Universeum i Göteborg och Balthazar i Skövde.

Illustrationer

En stor del av vårt arbete är de unika illustrationer som tagits fram för att användas i både marknadsföring, presentationer samt i projektets app. Alla illustrationer baseras på hur den riktiga fabriken ser ut och fungerar, och är gjorda i en stil som vi tycker passar väldigt bra konceptuellt.

Webb

Förutom en rad illustrationer har vi hjälpt till och byggt webbplatsen som projektet använt för att kommunicera med partners och andra intressenter.

Förutom Smarta Fabriker kommer vi även arbeta vidare med fortsättningsprojektet Edig i en liknande konstellation. Edig kommer bli en kunskapsplattform till stor del baserad på allt material och alla lärdomar som tagits fram inom ramen för Smarta Fabriker. Det är ett Vinnova-projekt där Swerea IVF är projektledare medan Chalmers står för redaktörsrollen och en stor del av innehållet.

Samarbetet med Republic har varit mycket bra under hela projektet och vi är mycket nöjda med resultatet.

– Johan Bengtsson, Teknisk utvecklingschef på GTC

Här är en video som Microsoft har tagit fram efter deras besök på den smarta fabriken.


Avslutningsvis så är det riktigt roligt att få en insikt i branscher som både ligger ganska långt ifrån vad vi gör på ett sätt, men samtidigt ändå väldigt nära.

Vår lilla paroll designcodepassion passar in väldigt bra även här!