Skip to content

Illustrationerna runt om på sajten är tecknade av Niklas Rhöse, som är designer och delägare på Republic. Här berättar han lite mer ingående om hur det går till att rita digitalt, samt tankarna bakom designen.

Digitala teckningar med analog känsla

När vi påbörjade arbetet med den nya republic.se var vi överens om att vi ville skapa en stilren, klassisk, layout som byggde mycket på typografi och egenritade illustrationer.

Eftersom mycket av den övriga grafiken runt om på sajten kommer från olika kundprojekt behövde vi hitta ett manér som tydligt skiljde sig från detta och som samtidigt kändes som "oss".

Vi bestämde oss därför för att röra oss bort från polerade och färglada vektor-illustrationer, och istället ta fram teckningar som kändes analoga och inte konkurrerade med övrig grafik.

Utrustning

Alla bilderna är ritade på en Ipad Pro (12.9") med en Apple Pencil. Det är en tryckkänslig penna, och det ger en kontroll och känsla som ligger väldigt nära traditionellt, analogt tecknande. Strecken blir tjockare om man trycker hårt, och man kan luta pennan för att skapa en lätt skuggning, precis som en vanlig penna eller pensel.

När jag började måla digitalt var det nästan bara Wacom som tillverkade tryckkänsliga ritplattor- och pennor, och ville man dessutom kunna rita direkt på skärmen kostade grejerna ett par månadslöner.

Idag finns det riktigt bra utrustning i flera olika prisklasser som passar både kreativa nybörjare och erfarna konstnärer som vill lägga färgtuberna på hyllan. Ett tips är Youtubern Brad Colbow som undersöker och betygsätter den här typen av produkter på ett ganska roligt och lättsamt sätt.

Men spara inte in på själva tryckkänsligheten, för det är det viktigaste komponenten. Det finns varianter där man ritar direkt med fingret på skärmen, eller "dumma" pennor (ofta kallad stylus) som egentligen bara är en bit gummi. Det funkar för att surfa runt och klicka på länkar och knappar, men inte för att rita.

Appar och program

Jag använder som sagt en Ipad Pro för att skapa bilder och teckningar, både för kundprojekt och som privat hobby. Det finns en uppsjö av rit-appar, men konsensus bland både proffesionella illustratörer och glada amatörer är att Procreate (från Savage Interactive) är ett strå vassare än konkurenterna. Det är enkelt att komma igång, men om man behöver så finns det avancerade funktioner som att skapa egna penslar, lagermasker och animation.

Andra bra appar är Autodesk Sketchbook, Tayasui Sketches, och Photoshop for Ipad

Jag använder fortfarande Adobe Photoshop för det sista finliret som att justera färger och nivåer i slutet. Man kan göra det i Procretate också, men på de bitarna är Photoshop lite vassare.

En illustration från start till mål

Här är en timelapse av teckningen som illustrerar "Tillgänglighet" här på sajten. Jag funderade fram och tillbaka på hur man kunde illustrera det, och ville hitta ett sätt att göra ett allvarligt ämne lite roligare men ändå respektfullt.

Som man ser på filmen började jag med skissa enklare "streckgubbar" för att hitta rätt pose och uttryck. I detta läge är det viktigare att hitta rätt känsla och röresle, än att propotioner och anatomi blir helt korrekta.

Därefter byggde jag på streckgubben med riktiga former för att få lite mer volym. Jag använde enkla grundformer som klot och cylindrar. Här behöver man ha lite koll på perspektiv och riktningar för att det skall se övertygande ut.

Eftersom figuren skulle vara täckt av kläder behövde jag inte bekymra mig så mycket över detaljerna när väl grundformerna var på plats, utan kunde fortsätta att "klä på" formerna. Jag letade upp lite referensbilder på sjörövare för att få en bättre idé om vilken sorts kläder som användes.

När linjerna var på plats började jag lägga på skuggor och gråskalor. Detta gör att bilden blir enklare att läsa eftersom det blir tydligare hur objekten hänger ihop. Skuggor och högdagrar skapar hjälper till att skapa en illusion av 3D.

Det är inte enklare att måla och teckna digitalt, men det är lite bekvämare

– Niklas Rhöse

Tips & tricks: Penslar och skärmskydd

Procreate har mängder med bra penslar "out of the box", och det finns ytterligare mängder att ladda ner gratis eller köpa, eller så skapar man sina egna direkt i appen.

För bilderna här ville jag ha en analog känsla, och använde endast två olika penslar; en "blyertspenna" för att teckna linjer och lätta skuggor, och ett "ritkol" för att lägga in mörkare områden och större ytor. De heter 6B Pencil och Charcoal Block i appen (se screenshots från Procreate nedan)

Många tycker att Ipadens glas är lite halt och svårt att måla på, och många andra tillverkare av ritplattor har en lite matt eller ruggad yta för att efterlikna känslan av papper. Det är en smaksak vad man föredrar, men jag tycker att man får bättre kontroll med lite mer motstånd. Jag använder ett helt vanligt matt platsskydd, och det fungerar utmärkt. Det finns dyrare varianter speciellt utformade för att rita på, men jag märker i ärlighetens namn ingen skillnad. Kvaliteten på skärmen blir en aning sämre med ett extra lager, men jag tycker att det är värt den kompromissen.